Družbena odgovornost

slo zajtrk 1

Slovenski zajtrk

V sredo, 16. 11. 2016, zgodaj zjutraj so potniki in zaposleni na Letališču Jožeta Pučnika prejeli pakete s slovenskim zajtrkom. V sodelovanju z Mercatorjem so slovenski zajtrk na letališču omogočili še Aerodromom Ljubljana, Ljubljanske mlekarne, Mlekarna Celeia, Evrosad in Pekarna Grosuplje. Razdelili so 1100 paketov in tako prispevali k ozaveščanju o slovenski tradiciji in podpori domačim dobaviteljem pred Dnevom slovenske hrane. Mercator sodeluje pri ozaveščanju o pomenu slovenskega zajtrka od samega začetka, sodeluje z največjim številom slovenskih dobaviteljev in na svojih policah zagotavlja največjo ponudbo domačih izdelkov.

Mercatorjev slovenski zajtrk smo ujeli tudi v kratek filem: https://www.youtube.com/watch?v=sxQy6jTg-eQ

Slika5

Slika11

Slovenski zajtrk na letališču Jožeta Pučnika

Mercatorjevi zaposleni so v sodelovanju z Aerodromom Ljubljana delili slovenski zajtrk od 5.30 do 10. ure, ko je vzletelo in priletelo 11 letal. Potnikom, ki so z letališča odhajali, so slovenski zajtrk delili na varovanem delu, potnikom, ki so na letališče prispeli, pa pri izhodu. Zajtrka so bili deležni tudi vsi zaposleni na letališču, ki so bili to jutro v službi, pa tudi taksisti in drugi vozniki transferjev potnikov, policisti in cariniki ter zaposleni v lokalih na letališču. Vsi so se zajtrka s kruhom, mlekom, maslom, sirčkom in jabolkom razveselili in marsikdo je priznal, da ne zajtrkuje dovolj redno.

Slika4

Slika9

Tradicionalni slovenski zajtrk

Iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki projekt Tradicionalni slovenski zajtrk vodi, se je zajtrka na letališču udeležila gospa Janja Kokolj - Prošek, vodja Službe za podporo živilsko-predelovalni industriji in promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov. Pri projektu Tradicionalni slovenski zajtrk Mercator sodeluje že od samega začetka in se mu je pridružil kot prvi trgovec v Sloveniji.

Janja Kokolj Prosek2

Dan slovenske hrane je tretji petek v novembru, ko poteka akcija Tradicionalni slovenski zajtrk in imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja. Glavni cilj je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena prehranske varnosti, zdravega načina prehranjevanja, ohranjanje čistega in zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem in živilskem področju. Projekt podpira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano s partnerji.

Slika13

skupinska3

Slovenski zajtrk v preteklih letih

Leta 2011 je Mercator prek svoje logistike poskrbel za dostavo 25 ton izdelkov za slovenski zajtrk 590 šolam in vrtcem. Leta 2012 in 2013 je Mercator poskrbel za zajtrk za otroke v pediatričnih klinikah v Ljubljani in Mariboru. Leta 2014 pa so Mercatorjevi zaposleni delili slovenski zajtrk potnikom na železniški postaji Ljubljana, leto zatem pa na železniških postajah v sedmih  večjih slovenskih mestih in med mimoidoče skupaj razdelil več kot 10.000 paketov s slovenskim zajtrkom.

slo zajtrk
Ker imamo radi domače

Mercator tako že šesto leto zapored z razdelitvijo slovenskega zajtrka  prispeva k ozaveščanju o  pomenu zdravega zajtrka in tudi tako izraža podporo domačim pridelovalcem in slovenski tradiciji. Mercator tudi že vrsto let posebej promovira izdelke in pridelke slovenskih kmetov v okviru svojega projekta Iz domačih krajev, na svojih policah pa izdelke lokalnih proizvajalcev posebej označuje z Radi imamo domače.

Slika6

V Mercatorju se zavedamo velikega pomena hrane iz lokalnega okolja, ki ima za  kupce višjo dodano vrednost. Mercator letno odkupi za pol milijarde evrov izdelkov slovenskih dobaviteljev, partnerstva z naprednimi in razvojno usmerjenimi domačimi živilskimi podjetji pa bo krepil tudi v prihodnje.

Slika15

slika 12

Slika16