Medijsko središče

Slovenski zajtrk 2015

Mercator bo razdelil 10.000 slovenskih zajtrkov

Mercator bo v sredo, 18. 11. 2015, zjutraj od 6.30 do 8.30 v osmih  večjih slovenskih mestih med mimoidoče razdelil deset tisoč paketov s slovenskim zajtrkom.

Pobuda je že peto leto zapovrstjo Mercatorjev prispevek k ozaveščanju o projektu Tradicionalni slovenski zajtrk in podpora samooskrbi s kakovostno hrano domačega porekla.
Slovenski zajtrk bodo razdelili deset tisoč ljudem na osmih glavnih železniških postajah  po Sloveniji in sicer  v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Novi Gorici, Novem mestu in Litiji ter na avtobusnem postajališču pred Mercatorjevo poslovno stavbo v Ljubljani.
Slovenski zajtrk so skupaj z Mercatorjem letos omogočila slovenska živilska podjetja: Pekarna Grosuplje, Ljubljanske mlekarne, Mlekarna Celeia, Mlinotest, Sadjarstvo SLOM in Štajerc.
K  uživanju slovenskega  zajtrka bodo z Mercatorjem spodbujali tudi znani slovenski športniki – kajakaš Nejc Žnidarčič, suparka Manca Notar, rokometaši RK Celje Pivovarna Laško, rokometašice RK Krim Mercator ter člani nogometnih klubov NK Olimpija in NK Maribor.  

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk ozavešča o pomenu lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja ter o zdravem načinu prehranjevanja.  Zato so sestavine slovenskega zajtrka z Mercatorjem izključno slovenskega porekla - kruh iz domače pšenice, mleko in mlečni izdelki iz domačega mleka, na domačih tleh pa so zrasla tudi jabolka, ki jih bodo razdelili.

Dan slovenske hrane je Vlada RS razglasila leta 2012 in sicer je ta dan vsak tretji petek v novembru, letos je to 20. novembra. Na ta dan poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ko imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja. Projekt izvaja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj s partnerji (Čebelarska zveza Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zavod RS za šolstvo, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zadružna zveza Slovenije) ter ministrstvi, pristojnimi za zdravje in šolstvo, s katerimi  izvedejo Tradicionalni slovenski zajtrk.