Medijsko središče

Slovenski zajtrk 2015

Mercatorjev slovenski zajtrk

Mercator je 18. november 2015osmih  večjih slovenskih mestih med mimoidoče razdelil 10.000 paketov s slovenskim zajtrkom. Pobuda je že peto leto zapovrstjo Mercatorjev prispevek k ozaveščanju o pomenu slovenskega zajtrka in podpora samooskrbi s kakovostno hrano domačega porekla.

Mercator sodeluje z največjim številom slovenskih dobaviteljev in na svojih policah zagotavlja največjo ponudbo slovenskih pridelkov in izdelkov. Pri tem sodeluje s kar 2.000 domačimi rejci, pridelovalci in dobavitelji. Ker je najbližja Mercatorjeva trgovina za večino Slovenk in Slovencev oddaljena le 500, jim je domača ponudba v Mercatorju najbolj pri roki. V Mercatorju bodo domače izdelke in pridelke odkupovali tudi v prihodnje, saj želijo kupcem še naprej zagotavljati raznoliko in široko ponudbo izdelkov.

Slovenski zajtrk 2015 1

Mercator je prvi med trgovci v Sloveniji pričel s stalno promocijo izdelkov slovenskih kmetov v okviru projekta Iz domačih krajev. V trgovinah najboljšega soseda so tako pridelki več kot 100 slovenskih pridelovalcev, od velikih zadrug do manjših kmetij. Več kot 3.000 kvadratnih metrov prodajnih površin v Mercatorjevih večjih trgovinah je namenjenih prodaji izključno slovenskega sadja in zelenjave. Med dobrote Iz domačih krajev so v Mercatorju dodali še pristno slovensko mleko in mlečne izdelke, v redni prodaji mesnic pa imajo izključno le meso, ki ga kupijo pri slovenskih dobaviteljih oziroma rejcih.

Zato je Mercator Dan slovenske hrane podprl z lastnim dogodkom in s to gesto pozornosti poudaril pomen lokalno pridelane hrane. Slovenski zajtrk je Mercator razdelil deset tisoč ljudem na osmih glavnih železniških postajah  po Sloveniji in sicer  v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Novi Gorici, Novem mestu in Litiji ter na avtobusnem postajališču pred Mercatorjevo poslovno stavbo v Ljubljani.

Mercatorjevi zaposleni so razdelili deset tisoč paketov s slovenskim zajtrkom, ki so ga sestavljali izdelki izključno slovenskega porekla: kruh, mleko, jabolko, zavitek masla in topljenega sira ter jabolko. Kruh je narejen iz domače pšenice, mleko in mlečni izdelki so iz domačega mleka, na domačih tleh pa so zrasla tudi razdeljena jabolka. Slovenski zajtrk so skupaj z Mercatorjem omogočila slovenska živilska podjetja: Pekarne Grosuplje, Ljubljanske mlekarne, Mlekarna Celeia, Mlinotest, Sadjarstvo SLOM in Štajerc.

Pri projektu Tradicionalni slovenski zajtrk Mercator sodeluje že od samega začetka in se mu je pridružil kot prvi trgovec v Sloveniji. Slovenskega zajtrka z Mercatorjem na ljubljanski železniški postaji so se letos udeležili tudi Janja Kokolj Prošek z MKGP, ter znani športni obrazi: kajakaš Nejc Žnidarčič, suparka Manca Notar ter Sergeja Stefanišin, Miša Marinček, Tamara Mavsar in Elizabeth Omoregie iz rokometnega kluba Krim Mercator ter Sandi Čoralič in Adnan Hajdarević iz nogometnega kluba NK Olimpija.

Slovenski zajtrk 2015 6

Mercatorjevo podporo lokalno pridelani hrani slovenskih dobaviteljev Katja Kek, izvršna direktorica marketinga in razvoja, komentira takole: »Ker je slovensko doma v Mercatorju, je današnja akcija nadaljevanje Mercatorjeve usmerjenosti v podporo domačim dobaviteljem. Mercator letno odkupi za pol milijarde evrov izdelkov slovenskih dobaviteljev, partnerstva z naprednimi in razvojno usmerjenimi domačimi živilskimi podjetji pa bomo krepili tudi v prihodnje. Zavedamo se velikega pomena hrane iz lokalnega okolja. Za kupce je tudi sezonsko dostopnejša, zaradi krajših transportnih poti ima višjo hranilno vrednost. Prav zato v Mercatorju sodelujemo z več kot 2000 slovenskimi rejci, pridelovalci in dobavitelji in tako kupcem zagotavljamo najširšo ponudbo kakovostnih domačih izdelkov in pridelkov. Med njimi so tudi takšni, ki sestavljajo dober slovenski zajtrk.«

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan ob dnevu slovenske hrane izpostavlja: »V slovenskih šolah in vrtcih dnevno pripravijo četrt milijona obrokov, njihova nabavna moč je približno 120 milijonov evrov. To kaže na dejstvo, da govorimo o izjemno pomembnem potencialu nabave iz lokalnega okolja. Podatki izpred nekaj mesecev kažejo, da so javni zavodi, kot so šole in vrtci, že dosegli 38% nabave iz lokalnega okolja, kar je bistveno več kot pred nekaj leti. Naš cilj, da pridemo vsaj do 75% nabave, sicer še ni dosežen, smo pa na dobri poti. Veliko aktivnosti za dosego cilja je že narejenih, kot npr. spremenjena zakonodaja, ki tudi javnim zavodi omogoča nabavo lokalne hrane, obstajajo tudi primeri dobrih praks, sedaj pa se sprejema tudi sprememba zakona o javnih naročilih. Na področju lokalne prehrane gremo torej v zakonodajnih postopkih s hitrimi koraki naprej. Verjamem, da se bo korak naprej naredil tudi v srednjih šolah in na fakultetah. Poudarjam pa, da javni zavodi veliko pričakujejo od ponudnikov. Na potezi so torej lokalni proizvajalci, potrebno se je organizirati, stopiti skupaj, se povezati. Velik korak so naredili tudi slovenski trgovci, ki se vedno bolj zavedajo pomena tesnega sodelovanja s slovenskimi dobavitelji, saj potrošnik zaradi vedno večjega zavedanja o pomenu in prednostih živil iz lokalne bližine, le te išče v večjem obsegu tudi v trgovskih centrih. Želimo si, da bi dan slovenske hrane prerasel v teden slovenske hrane in morda v prihodnosti celo v leto slovenske hrane.«

Slovenski zajtrk 2015 2

Na železniški postaji v Ljubljani se je Mercatorjevemu zajtrku pridružil tudi kajakaš Nejc Žnidarčič. Ob tem je povedal: »Kot vrhunski športnik sem glede prehrane zelo pazljiv. Trudim se, da jem zdravo, sezonsko in uravnoteženo hrano. Dneva nikoli ne začnem brez zajtrka, ki je zame rutina. Ključnega pomena namreč je, da že zjutraj zaužiješ nekaj hranljivega, tako si kmalu po obroku že pripravljen na telesno ali miselno aktivnost. Brez zajtrka si ne predstavljam začetka dneva.«  

Dan slovenske hrane je Vlada RS razglasila leta 2012. Vsako leto je ta dan tretji petek v novembru, letos torej 20. novembra. Takrat poteka Tradicionalni slovenski zajtrk, ko imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja. Glavni cilj je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena prehranske varnosti, zdravega načina prehranjevanja, ohranjanje čistega in zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem in živilskem področju. Projekt podpira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano s partnerji.

play video

Slovenski zajtrk z Mercatorjem (18. 11. 2015)

V počastitev dneva slovenske hrane smo v sredo, 18. 11. 2015, v Mercatorju razdelili 10.000 zajtrkov.

Foto: Simon Pintar