Medijsko središče

Preostanki hrane v prave roke

Projekt z novim letom dobiva širše razsežnosti. Mreža prostovoljcev se širi, potekajo pa tudi dogovori za še osem naših hiper- in supermarketov, iz katerih naj bi po zaprtju prodajaln odvažali še uporabna sveža živila tistim, ki jih pesti revščina.

V Mercatorju smo se kot prvi trgovec odzvali na pobudo Ministrstva za kmetijstvo in okolje, da neprodana še uporabna  sveža živila, ki bi jih sicer zaradi strogih zakonskih uredb ob koncu dneva morali zavreči, namenimo pomoči potrebnim.  Projekt so pod svoje okrilje vzeli Lions klubi po vsej Sloveniji, mreža prostovoljcev se širi in razdeljevanje hrane že dobiva pomemben obseg. Trenutno poteka v treh naših hipermarketih, v dogovorih za odvzem pa smo še v osmih hipermarketih in supermarketih po Sloveniji.

Že od februarja lani tako poteka razdeljevanje živil v Celju, kjer sodelujemo s centrom Socio, ki združuje hišo za brezdomce, materinski dom in varno hišo. Oktobra  se je projekt razširil na Maribor, kjer sodelujemo z Lions klubom Maribor Zarja; ta hrano vsak večer dostavi v tamkajšnje zavetišče za brezdomce. Konec 2013 smo pogodbo podpisali še z Lions klubom Trbovlje Brin, ki s preostanki hrane oskrbuje pomoči potrebne v Zasavju. A že v bližnji prihodnosti bo projekt dobil še večje razsežnosti …

Prostovoljci vsak večer ob zaprtju trgovine prevzamejo sveže pripravljene jedi, sadje in zelenjavo, kruh in pekovsko pecivo ter mleko in mlečne izdelke, ki ostanejo ali se jim izteka rok trajanja, ter jih še isti večer, ko so še popolnoma neoporečni, dostavijo socialno ogroženim.  

Ravnanje z živili je pod strogim zakonskim nadzorom. Za to, da se lahko ukvarjajo tudi s to dejavnostjo, morajo biti humanitarne organizacije registrirane za živilsko dejavnost in prostovoljci posebej usposobljeni. Zakonske uredbe na področju zagotavljanja varnosti živil pa med drugim tudi točno določajo, kdaj je živilo še hrana in kdaj postane biološki odpadek. Zakon v Mercatorju spoštujemo, poleg tega pa upoštevamo tudi principe mednarodnega sistema za zagotavljanje varne hrane in dobre trgovske prakse. To pomeni tudi, da ničesar sami ne zavržemo ali »vržemo hrano v smeti«, kot se včasih sliši. To je z zakonom prepovedano.

Mercator je tudi sicer velik donator socialno ogroženim, tudi s hrano in drugimi izdelki, ki jih prek Rdečega križa in Slovenske Karitas že vrsto let namenja pomoči potrebnim.